HTML

Lehet más a demagógia!

A Lehet Más a Demagógia Párt hírportálja

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Gazdag ország

2010.01.07. 16:14 parttitkar

A fölfelé vezető út nem szép. De a földszint se szebb. (Fotó: sigma)

Viccet félretéve, bizonyára mindannyian szeretnénk, hogy Magyarország egy gazdag ország legyen. Nézzük, hányféleképpen lehet meggazdagodni:

  1. Nyerünk a lottón: sajnos az államközi lottót még nem találták fel, úgyhogy erről le kell mondanunk.
  2. Kirabolunk 3 kaszinót egyszerre: ez állami szinten a háborúnak felel meg és olyan erőforrásokat igényel, amik nem állnak Magyarország rendelkezésére. Tanácsadóim szerint „valószínűleg nem etikus”, bármit is jelentsen az utolsó szó.
  3. Mi vagyunk Paris Hilton: nem, nem vagyunk azok.
  4. Munkával, tőkével és szerencsével megkeressük a gazdagságunkat: ez végülis egy megvalósítható alternatíva.
  5. Kérünk pénzt az amerikai nagybácsitól: Uncle Sam le van gatyásodva. Az egyetlen módja, hogy költsenek ránk, az az lenne, ha elkezdenénk állami szinten terroristákat kiképezni, és valami terrortámadást végrehajtani. Valószínűleg nem lenne benne köszönet
  6. Vegyünk fel kölcsönöket: nem túl jó ötlet. Nyakig úszunk az adósságban

A lista alapján a következő tanulságot vonhatjuk le:

Ha gazdag országot akarunk, dolgoznunk kell!

A kérdés már csak az, hogy jobban szeretnénk-e gazdag országot, mint amennyire utálunk dolgozni.

Jobban utálunk dolgozni

Maradhatnak a hatalmas állami támogatások és adók, de tudnunk kell, hogy egyre kevesebben fognak dolgozni, a gazdaság nem fog tudni hatékonyan működni, és végül az egész országból Detroit lesz.

Inkább gazdag országot szeretnénk

Az állami kiadásokat le kell törni. Legfontosabb a szociális háló szétcincálása lenne, mert a jelenlegi megfojtja a dolgozókat, és mert nagyon sokan visszaélnek vele, és így potenciális munkaerőt von el.

El kell érni, hogy az állam nullszaldós legyen, mert az államháztartási hiány a magánszektortól veszi el a hitelpiac egy szeletét, mert a bankok inkább vásárolnak állampapírokat állami garanciával, mint kockázatos vállalati kölcsönöket adjanak ki, vagy részvényeket vásároljanak.

Az állami hivatalokat is karcsúsítani kell, mert az állami munkahelyek többsége gazdasági értelemben nem termelnek, ez a nemzetgazdaság rezsiköltsége.

Megfontolandó a minimálbér eltörlése vagy csökkentése is: a minimálbér munkahelyeket szüntet meg.

Eredmény:

  • termelésre felszabadult munkaerő a piacon
  • a munkahelyek számának enyhe növekedése az új munkaerő és az államháztartási hiány csökkenésének hatására

Természetesen a munkahelyek számának enyhe növekedése nem kielégítő, és nem is része a tervnek. Amikor azt mondtam, hogy az állami kiadásokat nullszaldóra kell kihozni, akkor nem csak a kiadások kegyetlen lefaragását értettem bele, hanem a bevételek lefaragását is.

A bérre nehezedő adókat csökkenteni kell, a bérszámfejtést egyszerűsíteni kell. Ezzel állami oldalon erőforrást lehet megtakarítani (amely erőforrást a magánszektor átvehet és hasznosíthat), a társaságok pedig olcsóbban hozhatnak létre új munkahelyeket.

A jelenlegi rendszer inkább úgy néz ki, mintha az állam büntetné az új munkahelyek létrehozását vagy a munkába állást. Nem ösztönöznünk kellene?

Szólj hozzá!

Címkék: politika gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://lmdp.blog.hu/api/trackback/id/tr941654371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása